Bank-ID slipper skadestånd

Datum

Dela inlägget

I maj 2017 ansökte bolaget Accumulate om stämning mot bolaget bakom Bank-ID och begärde skadestånd på över 6 miljarder kronor på grund av intrång i företagshemligheter, avtalsbrott och upphovsrättsintrång. Patent- och marknadsdomstolen har den 8 juni 2020 i mål PMT 6997-17 dömt till Bank-ID:s fördel som helt slipper betala skadestånd.

I samband med att tekniken bakom Bank-ID utvecklades fick bolaget bakom Bank-ID, efter ingående av sekretessavtal, ta del av Accumulates mjukvara och företagshemligheter som del i ett upphandlingsförfarande. Man gick då inte vidare med Accumulates mjukvara utan valde att utveckla Bank-ID på annat vis. Accumulate har därefter påstått att Bank-ID har vilat på teknik som utvecklats av Accumulate och att Bank-ID använt sig av företagshemligheter från Accumulate när Bank-ID utvecklades. Accumulate lyckades dock inte bevisa att så var fallet. Man kunde inte bevisa att företagshemligheterna överlämnats överhuvudtaget. Istället för erhållande av skadestånd om flera miljarder kronor, har Accumulate dömts att betala Bank-ID:s rättegångskostnader om drygt 13,7 miljoner kronor.

Advokatfirman Aldo har lång erfarenhet av att bistå i tvister i såväl domstol som skiljeförfarande. Vi har expertis rörande såväl skadestånd som frågor om företagshemligheter, avtalsrätt och upphovsrätt. Behöver ditt företag hjälp att skydda era företagshemligheter eller har ni hamnat i tvist rörande ett avtal eller något helt annat, då är Advokatfirman Aldo är rätt partner. Vi ser fram emot att höra från er!

Läs fler av våra
artiklar & nyheter